Bullmastiffi ennen ja nyt

Bullmastiffi hyväksyttiin Englannin Kennel Klubiin 1924 omaksi rodukseen. Mutta se on alkanut muotoutua jo paljon aiemmin, 1700-1800 luvulla. Bullmastiffi eli Gamekeeper's Nightdog kehitettiin riistanvartijan yökoiraksi työkäyttöön. Sen tehtävänä oli vartioida suuria riistamaita, jäljittää riistanvartijan kanssa salametsästäjiä ja kontaktin saatuaan odottaa hiljaa, hyökätä käskystä ja pitää "saalis" paikoillaan, kunnes riistanvartija ehti paikalle. Koiran tuli myös käskystä irrottaa otteensa, joten sen tuli olla koko ajan kontrolloitavissa. Salametsästäjät liikkuivat usein ryhmissä ja heillä oli mukanaan omat metsästyskoiransa, joiden kanssa bullmastiffi joutui napit vastakkain eikä käytännössä siis saanut olla koirasosiaalinen. Joten vaikka kyse on nk. kiinnipitävästä koirasta, on sen historia ollut todennäköisesti hyvinkin verinen. Luonteeltaan nämä koirat saattoivat olla hyvinkin teräviä, mutta toisaalta ne asuivat usein perheenjäsenenä riistanvartijan kodissa, joten niiden täytyi olla luotettavia oman perheen, lasten ja kotieläinten kanssa. Tuohon aikaan pääosaa jalostusvalinnoissa esittivätkin käyttöominaisuudet ja luonne - unohtamatta kuitenkaan sitä, että koiran piti myös fyysisesti selvitä tehtävistään. Bullmastiffilla on mastiffin vartoimiskyky ja vainu yhdistettynä bulldogin rohkeuteen ja periksiantamattomuuteen. Luonteen puolesta matka riistanvartijan yökoirasta seurakoiraksi ei ole aina sujunut aivan ongelmitta. Seurakoira ei tarvitse kaikkia niitä ominaisuuksia, joita työtä tekevältä koiralta odotettiin, esimerkiksi suurta vartiointiviettiä ja terävyyttä, mutta toisaalta matkan varrella on varmasti kadonnut luonteista myös paljon säilyttämisen arvoista. Kun kyse ei enää ole varsinaisesta työ- ja palveluskoirasta, ei käyttöominaisuuksiakaan ole systemaattisesti enää jalostettu. Luonteen osalta on edelleen jonkinmoinen haaste, miten entinen, voimakkaan reviiriajattelun omaava ja mahdollisesti puolustushaluinenkin työkoira saadaan mukautettua seurakoiramuottiin.

Haluan säilyttää bullmastiffin luonteen alkuperäisiä ominaisuuksia myös vartioimisen ja tarkkaavaisuuden suhteen. En halua kasvattaa koiria, jotka vain laiskana makaavat sohvalla ja kauhuissaan juoksevat karkuun tuulessa lepattavan muovipussin nähdessään. Pyrin kasvattamaan sellaisia bullmastiffeja, jotka nykyajan seurakoiramaisesta toimenkuvastaan huolimatta ovat toimintavalmiita silmän räpäyksessä jos tilanne niin vaatii. Haluan, että koirani ovat luonteeltaan sellaisia, että niiden kanssa voi luottaa olevansa aina turvassa myös pimeällä eikä omistajan tarvitse koskaan pelätä omaa koiraansa. Haluan, että koirani ovat luotettavia ja uskollisia perheelleen sekä kotini turvassa myös silloin kun en itse ole paikalla.

Bullmastiffin suurimpia terveysongelmia ovat nivelten kasvuhäiriöt sekä erilaiset ihovaivat, joista yleisimpiä ovat furunkuloosi, hot spot ja allergiset ihottumat. Bullmastiffien kuolinsyistä yleisimpiä ovat erilaiset syövät. 

Linkkejä